Een bijzondere verzameling: Direct klaar camera's


Polaroid 1000

Een andere afwijking van me is het verzamelen van direct-klaar camera's, dit is ontstaan in de tijd dat ik in een fotozaak werkte.
In die tijd werd het verzamelen van oude en antieke fotocamera's populair, helaas bleek dit de prijzen erg op te drijven, alleen de Polaroid's (en andere Instant-camera's) bleven betaalbaar.

En juist in die periode kreeg ik een paar minder bekende modellen van Polaroid en Keystone in mijn handen, dat was op dat moment de reden om over te stappen op Instant of direct-klaar camera's.

Mijn verzameling omvat op dit moment ruim 100 verschillende camera's en nog een berg toebehoren en documentatie, maar er zijn nog genoeg modellen die ik nog wil verwerven dus ..... nog meer ruimte gebrek.

Een van de problemen met deze camera's is dat ze nogal groot uitvallen, en dus bij wat grotere aantallen nogal wat ruimte vragen; maar dit probleem zal iedere verzamelaar wel kennen :-)

Op dit ogenblik ben ik een van de vier à vijf verzamelaars in Nederland die gespecialiseerd zijn in dit type camera's, met de anderen heb ik regelmatig contact en we treffen elkaar wel eens op beurzen.

Zo is mijn verzameling tegenwoordig uitgestald:

   

Op dit moment zijn het 4 boekenkasten (met extra planken) en een vitrinekast :-)

Enkele voorbeelden uit mijn collectie :

 

   

 

Het ligt in de bedoeling om in de naaste toekomst alle camera’s uit mijn verzameling te fotograferen en dan hier in een foto galerij te tonen. Maar ja....tijd :(

Een van de problemen waar ik tegenaan gelopen ben is het gebrek aan documentatie, er is heel weinig op dit gebied te vinden.
Omdat ik toch veel tijd had (helaas nu niet meer) ben ik begonnen om alle informatie die te vinden was onder te brengen in een database, er staan nu ruim 400 verschillende camera's in met zoveel mogelijk technische gegevens.

Iedereen die interesse heeft in deze gegevens kan contact met me opnemen, dan stuur ik het bestand (Microsoft Excel) toe en ik verwacht van Uw kant, dat als er aanvullingen of correcties zijn dat deze aan mij doorgegeven worden. De bedoeling is dat er uiteindelijk een Catalogus ontstaat, compleet met foto's.

Deze collectie is in September 2016 in zijn geheel gedoneerd aan het camera museum in Zierikzee.

Begin pagina